گل شمعدانی یکی از محبوب ترین گیاهان آپارتمانی است که به سادگی رشد میکند، رنگارنگ است و بوی خوبی هم دارد.
ممکن است برخی این گیاه را در خارج از خانه نگهداری کنند اما بهتر است در فصول سرد به داخل خانه آورده شود. اگر در داخل خانه نور کافی به این گیاه برسد میتواند تمام سال گل بدهد.
امروزه کماکان به شمعدانی ژرانیوم گفته میشود ولی اسم اصلی این گیاه، پلارگونیوم است.
برای اینکه شمعدانی بیشترین گل ممکن را بدهد آن را در محلی قرار دهید که بین 4 تا 6 ساعت نور خورشید را دریافت کند.
شمعدانی را میتوان به عنوان یگ گیاه خانگی یا گل زینتی کاشت. در طول فصلهای گرم سال میتوان این گیاه را در بیرون از خانه و محلی نورگیر قرار داد.
آبیاری
در مورد نیاز آبی گل شمعدانی، اجازه دهید تا بین نوبتهای آبدهی، خاک تا حدی خشک شود.
در طول فصل زمستان گیاه به آب کمتری نیاز دارد اما نباید اجازه دهید که ریشهها کاملا خشک شود. شمعدانیها در طول زمستان به استراحت نیاز دارند و به همین خاطر آب کمتری را طلب میکنند.
دما
در اواخر تابستان یا اوایل پاییز و زمانی که دمای شب به زیر 13 درجه برسد باید شمعدانی را به داخل خانه منتقل کرد.
بهترین دمای شب در زمستان برای شمعدانی چیزی بین 13 الی 16 درجه است اما این گیاه میتواند بازه دمایی بین 0 الی 27 درجه را تحمل کند و زنده بماند البته رشد مطلوبی نخواهد داشت.
خاک
گل شمعدونی را در گلدانی قرار دهید که زهکشی خوبی داشته باشد تا ریشهها پوسیده نشوند. از خاکی استفاده کنید که بیش از حد سنگین یا گل مانند نباشد زیرا شمعدانی از خیس بودن بدش میآید.
کوددهی
در طول فصل رشد گیاه (بهار و تابستان) هر دو هفته یکبار به شمعدانی کود دهید. بهتر است این کود به صورت محلول در آب باشد و هیچوقت در زمستان به شمعدانی کود ندهید زیرا گیاه در حال استراحت است.
افات
در هنگام خرید گل شمعدانی باید به رنگ و اندازه آن توجه کرد. برگهای سالم نباید هیچگونه رنگپریدگی در زیر یا روی آن داشته باشند و ساقههای آن باید سفت و محکم باشند. مراقب باشید که گیاه مورد انتخابتان آفت نداشته باشد. آفتهای مرسوم در گیاهان خانگی مگسهای سفید، کنه تار عنکبوتی و شپشک آردی است.
گل شمعدانی برای سوسکهای ژاپنی سمی است و میتواند آنها از خانه شما دور کند
همچنین شمعدانی میتواند باعث ایجاد سوءهاضمه یا استفراغ در کودکان و حیوانات خانگی (سگ و گربه) شود. پس بهتر است شمعدانی را از دسترس کودکان یا حیوانات کنجکاو دور نگه داریم.
دلایل زرد شدن برگها
رطوبت زیاد
یکی از مهمترین دلایل زرد شدن برگهای شمعدانی، رطوبت زیاد خاک یا آبدهی بیش از حد است.
عموما با آبدهی زیاد برگهای پایینی گیاه زرد میشوند و یا لکههای آبی کمرنگی روی آن ظاهر میشود.
اگر مشکل همین است باید سریعا آب دادن را متوقف کنید و اجازه دهید گیاه خشکتر شود. فراموش نکنید که شمعدانی گیاهی است که میتواند کم آبی را تحمل کند ولی از خیس بودن بیزار است.
آب و هوای سرد
آب یا هوای سرد نیز میتواند برگهای شمعدانی را زرد کند. گل شمعدانی اهل یک منطقه گرمسیری بوده به همین خاطر به آب یا هوای سرد عادت ندارد. آب سرد باعث میشود خاک گیاه سرد شود و همین به گیاه آسیب زده و برگهای آن را زرد میکند.
کمبود مواد مغذی
علاوه بر اینها زرد بودن برگهای گیاه میتواند نشانه کمبود مواد مغذی باشد. شمعدانی باید حداقل ماهی یک بار کود کامل محلول در آب دریافت کند. این کوددهی نه تنها جلوی زرد شدن برگها را میگیرد بلکه به رشد گیاه نیز کمک میکند.
آفات و بیماری گیاه
گاهی زرد شدن برگها نشانه وجود یک بیماری است. مثلا ورتیسیلیوم یک بیماری قارچی است که میتواند باعث توقف رشد، پژمردگی و ایجاد رنگ زرد روشن در برگها شود.
کم آبی
وقتی به جای کل برگ فقط لبه های برگ شمعدانی زرد شود یا لکههای زرد رنگی روی آن ایجاد شود نشانه کم آبی زیاد گیاه است.
درست است که گفتیم شمعدانی کم آبی را تحمل میکند اما بالاخره به آب نیاز دارند.
در این حالت شما باید خاک را بررسی کنید تا متوجه شوید چقدر خشک شده و طبق آن به گیاه آب دهید.